Ikan Singgang
Cuti sekolah ini nampaknya saya berpeluang untuk memasak makanan tengahari . Beberapa hari yang lepas telah ke pasaraya untuk membeli lauk pauk di antaranya ikan tenggiri. Timbullah idea untuk menulis resepi masakan ikan singgang ini kerana masakan ini sangat mudah dan kebanyakkan orang sudah tahu cara memasaknya.
Di sini saya kongsikan resepi tersebut
Bahan bahan masakan
· Dua ketul ikan Tenggiri/Ikan tongkol/Ikan Kembung
· Lengkuas sebesar 2 ibu jari
· Asam keping ( 2 -3 keping)
· Seulas bawang putih (diketuk)
· Sebiji bawang Besar yang dihiris nipis
· Garam dan Gula
· 5 biji Cili Padi (diketuk)
Cara Memasa
Panaskan air dalam kuali
Masukkan kesemua bahan bahan tersebut dimulai dengan ikan dan bahan bahan lain.
Masukkan gula,garam dan perasa ajinamoto
Panaskan air dalam kuali
Masukkan kesemua bahan bahan tersebut dimulai dengan ikan dan bahan bahan lain.
Masukkan gula,garam dan perasa ajinamoto
Lihat Video di bawah
0 Ulasan