![]() |
Sambal Sotong siap sedia untuk dimakan |
Resepi Sambal Sotong sangat mudah untuk dimasak. Sambal sotong yang sedap bagi saya ialah sambal yang pekat dan manis dan sedikit pedas.
Bahan Bahan Masakan Sambal Sotong
Cili Kering-15 tangkai
Bawang Besar- 1 labu
Asam Keping- 1 keping atau 1 sudu kecil asam jawa
Bahan Bahan Perasa (garam,gula ajinamoto)
Langkah Memasak
Blend Cili kering yang telah dibuang biji bersama 1 labu bawang besar.
Hiriskan bawang besar kemudian tumis dengan minyak.
Semasa menumis masukkan 1 sudu besar gula, masak sehingga cili betul betul masak.
Untuk memastikan cili masak sepenuhnya warna cili agak pekat
Masukkan sotong
Masak sotong 5-10 minit dengan api yang kecil.
Masukkan garam dan perisa tambahan
Semasa memasak sotong sambal tak perlu letakkan air lagi kerana sotong mengeluarkan air sendiri.
0 Ulasan