Kalau korang tak tahu apa itu mentarang, atau tak pernah mendengarnya sebelum ini, aku nak bagitahu mentarang ni adalah spesis makanan laut kerang kerangan. Ia bersepupu dengan kerang, remis, lala dan berjiran dan sehabitat dengan spesis akuatik laut yang lain.
Mentarang habitatnya di dalam lumpur pesisir pantai.
Ini ialah mentarang yang sudah dikopek kulitnya.
Sebelum dikopek isi mentarang tu beginilah paras wajahnya. Kalau korang nak tahu, harga diorang jual di tepi jalan tu sekitar RM8 sekilo . Sama taraf harga dengan harga ikan kembung besar di Sekinchan tu.
Memang di sepanjang jalan tu, diorang bukan sahaja jual mentarang
yang mentah, malah ada gerai makanan yang menghidangkan masakan mentarang yang pelbagai seperti mentarang bakar,goreng tepung dan sebagainya.
Baiklah , dah ambil isi mentarang kita masak lah ya. Apa masakan yang sedap ya?. Ok kita cuba resepi sambal cili padi lah.
Resepi
Mentarang Sambal Cili Padi
Bawang putih 2 ulas,
Bawang merah 1 biji
20 biji cili padi
Sedikit halia
Garam Gula
Minyak untuk menumis
Bawang merah 1 biji
20 biji cili padi
Sedikit halia
Garam Gula
Minyak untuk menumis
Langkah Langkah
Kisar semua bahan di atas.
Masukkan gula dan garam
Masukan isi mentarang
Angkat dan sedia dihidang
2 Ulasan
Ada gak kawan bagi mantarang ni, tak perlu rebus dulu ke? Dia dah mati dia jadi busuk plak kat dalam peti sejuk.