Rendang Tok sedap di makan bersama Ketupat, Nasi impit atau Lemang |
Hari Raya tahun ini kami menjemput rakan rakan sekerja datang ke rumah.
Salah satu hidangan adalah ketupat dan rendang tok.
Resepi kami ini mendapat komen yang positif malah ada yang berminat untuk mendapatkan resepi rendang tok kami.
Sebagai simpanan ,kami tulis semula resepi rendang tok tersebut di blog ini.Manalah tahu nak rujuk balik nanti.
RESEPI RENDANG TOK SEDAP
1. Sekilo daging( bahagian batang pinang)
BAHAN KISAR
1. 1 camca jintan manis
2. 1 camca jintan putih
3. 1 sudu kecil biji ketumbar
4. 2 biji buah keras
5. Halia sebesar ibu jari
6. 6 Biji bawang kecil
7. 4 ulas bawang putih
8. Lengkuas sebesar ibu jari
9. Cili Kering (10 helai)
10. 10.L Hitam (1 sudu kecil)
11. 6 batang serai
BAHAN TUMISAN
2 batang Kulit Kayu Manis
3 Kuntum Kuntum lawang
BAHAN TAMBAHAN
Gula Merah 3 sudu
Gula Melaka separuh dari sebatang
kerisik 2 peket kecil
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1. Kisar bahan bahan kisar tadi
2. Gaul bahan bahan kisar dengan 1 kilo daging dan perap semalaman
3. Tumis bahan bahan kisar tadi bersama bunga lawang dan kayu manis sehingga keluar minyak
4. Masukkan daging yang telah di perap ke dalam kuali
5. Masukkan santan
6. Masukkan Gula Merah
7. Masak hingga betul kering
8. Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa
9.Sedia dihidangkan.
2 Ulasan