RESEPI BUAT RENDANG TOK PALING SEDAP

Rendang Tok sedap di makan bersama Ketupat, Nasi impit atau Lemang

Hari Raya tahun ini kami menjemput rakan rakan sekerja datang ke rumah.

Salah satu hidangan adalah ketupat dan rendang tok.

Resepi kami ini mendapat komen yang positif malah ada yang berminat untuk mendapatkan resepi rendang tok kami.

Sebagai simpanan ,kami tulis semula resepi rendang tok tersebut di blog ini.Manalah tahu nak rujuk balik nanti.

RESEPI RENDANG TOK SEDAP


1. Sekilo daging( bahagian batang pinang)

BAHAN KISAR
1. 1 camca jintan manis
2. 1 camca jintan putih
3. 1 sudu kecil biji ketumbar
4. 2 biji buah keras
5. Halia sebesar ibu jari
6. 6 Biji bawang kecil
7. 4 ulas bawang putih
8.  Lengkuas  sebesar ibu jari
9.  Cili Kering (10 helai)
10. 10.L Hitam (1 sudu kecil)
11. 6 batang serai

BAHAN TUMISAN
2 batang  Kulit Kayu Manis
3 Kuntum Kuntum lawang

BAHAN TAMBAHAN


Gula Merah 3 sudu
Gula Melaka separuh dari sebatang
kerisik 2 peket kecil
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK

1. Kisar bahan bahan kisar tadi
2. Gaul bahan bahan kisar dengan 1 kilo daging dan perap semalaman
3. Tumis bahan bahan kisar tadi  bersama bunga lawang dan kayu manis sehingga keluar minyak
4. Masukkan daging yang telah di perap ke dalam kuali
5. Masukkan santan
6. Masukkan Gula Merah
7. Masak hingga betul kering
8. Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa
9.Sedia dihidangkan.


Catat Ulasan

2 Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata…
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.