Asalamualaikum, kali ini aku nak kongsi satu cara yang betul membuat ikan rebus daripada satu perkongsian di Facebook.
Antara cara yang tak betul ialah bila rebus ikan sampai air melimpah dari periuk.
Sebenarnya cara yang betul macam ni.
Baca resepi kat bawah ni elok elok.
1kg ikan disiang dan dicuci bersih.
7 kpg asam gelugur atau ambil asam jawa sebesar penumbuk.
Garam segenggam.
Seinci halia, hiris nipis.
Sebatang serai hiris nipis
2 sudu cuka makan.
Susun separuh ikan dalam periuk.
Tabur semua bahan kecuali garam dan cuka.
Susun separuh lagi ikan.
Tabur garam dan letakkan cuka.
Tak perlu masukkan air kerana air akan terhasil sendiri dari proses ini.
Tutup periuk, buka api dapur kecil sahaja
Lebih kurang sejam ikan kukus dah jadi pejal dan wangi.
1kg ikan disiang dan dicuci bersih.
7 kpg asam gelugur atau ambil asam jawa sebesar penumbuk.
Garam segenggam.
Seinci halia, hiris nipis.
Sebatang serai hiris nipis
2 sudu cuka makan.
Susun separuh ikan dalam periuk.
Tabur semua bahan kecuali garam dan cuka.
Susun separuh lagi ikan.
Tabur garam dan letakkan cuka.
Tak perlu masukkan air kerana air akan terhasil sendiri dari proses ini.
Tutup periuk, buka api dapur kecil sahaja
Lebih kurang sejam ikan kukus dah jadi pejal dan wangi.
2 Ulasan
dah dimasukkan ikan.