Resepi Ikan Tenggiri Asam Pedas


Bulan puasa waktu PKP ni hari hari memasak.Sampai satu tahap tak tau nak masak apa dah.

Pagi tadi saya ke kedai ikan di tepi Masjid Hulu Kelang. Belilah beberapa potong ikan tenggiri dan lauk pauk lain. Balik rumah cari idea nak masak apa lauk berbuka.Teringat pulak dah lama tak masak asam pedas.



Saya kongsikan resepi asam pedas di bawah sebagai koleksi resepi.



Ikan Tengiri (3 potong)
Asam Jawa Adabi (2 sudu makan)
Cili Kering (20 helai) dikisar
Belacan (seinci) dikisar
Lengkuas (seinci) dikisar
Kunyit hidup (seinci) dikisar
Halia(seinci) dikisar
Kacang Bendi
Buah Tomato dipotong 4
Serai (sebatang) diketuk
Gula
Garam
Minyak 3 sudu

Langkah Langkah Memasak

Kisar bahan yang perlu dikisar hingga halus
Tumis serai
Tumis bahan kisar hingga pecah minyak
Masukkan ikan
Masukkan air asam jawa
Masukkan 1 cawan air
Biarkan masak dalam 5-10 minit dengan api perlahan
Masukkan gula dan garan secukup rasa
Masukan tomato dan dan kacang bendi
Matikan api.







Catat Ulasan

0 Ulasan